När Cancerfonden delade ut sina forskningsanslag i förra veckan gick en miljon till Beatrice Melins forskargrupp i Umeå. Beatrice Melin är onkolog och professor, och har länge forskat om hjärntumörer och ärftlighet.
Gliom är elakartade hjärntumörer som sällan kan botas med operation, strålning eller cellgifter och få överlever i fem år. Ännu är kunskapen om varför tumörerna uppkommer dålig. Vissa genvarianter tycks öka risken, liksom joniserande strålning. Forskarna tror att det kan vara så att patienter med en viss genetisk uppsättning kan vara extra känsliga för någon form av miljöfaktor.
Genom att kartlägga orsakerna bakom maligna hjärntumörer hoppas Beatrice Melins grupp hitta nya möjligheter att behandla eller förebygga gliom. En modell kan sägas vara livmoderhalscancer där kunskapen om att viruset HPV gjort det möjligt att ta fram vaccin.
– Vet vi inte vad som orsakar tumörerna kan vi heller inte göra något för att förebygga dem. Vi hoppas med vårt projekt kunna skapa en kedja av förståelse: Vad har de drabbade exponerats för? Hur ser deras genuppsättning ut och hur ser tumörerna ut? förklarar Beatrice Melin.
För att finna svaren, eller åtminstone några pusselbitar, ska tumörprover från en stor mängd nordiska gliompatienter analyseras. Patienter och kontrollpersoner får även fylla i enkäter om sjukdomshistoria, livsstil och exponering för joniserande strålning. Dessutom tas blodprover.
I detta stora material försöker forskarna urskilja grupper med olika genetisk profil, som kanske är olika känsliga för olika riskfaktorer. Det skulle i förlängningen kunna leda både till bättre möjligheter för förebyggande insatser, och nya mer specifika behandlingsmetoder.
– Det som är speciellt med gliom är att vi bara har sett åtta genetiska variationer i patienternas blod. Det är få jämfört med andra tumörformer, och det är bra för var och en av dem kan vara kopplad till en tydlig mekanism som i sin tur kanske kan vara kopplad till en miljöfaktor, säger Beatrice Melin.
Läs mer om forskare som fått anslag från Cancerfonden här.
Här kan du läsa hela anslagsbeslutet från Cancerfondens forskningsnämnd.