Professor Klas Kärre tar i dag över ordförandeskapet i Cancerfondens forskningsnämnd. Som ordförande leder han arbetet med att fördela Cancerfondens forskningsanslag till den främsta cancerforskningen.
– Klas Kärre har en imponerande meritlista, med stora framgångar inom cancerforskning och en stark position i forskningsvärlden. Vi är mycket glada över att han kommer att leda forskningsnämndens arbete och hälsar honom varmt välkommen, säger Stefan Bergh, Cancerfondens generalsekreterare.
Sedan 1994 är Klas Kärre professor i molekylär immunologi vid Karolinska Institutet. Det var på KI han först kom in på forskningsbanan, tack vare en tjänst på institutionen för tumörbiologi. Ett anslag från Cancerfonden bidrog sedan starkt till att han valde forskningen framför en läkartjänst.
59-årige Kärre var under 1980- och 1990-talet verksam i Cancerfondens forskningsnämnds vetenskapliga sekretariat. Han vet alltså väl vad som väntar.
– Jag har stor respekt för Cancerfondens arbete. Forskningsprojekt ska få anslag i nationell konkurrens och pengarna, gåvorna som Cancerfonden fördelar, ska användas på bästa sätt. Det är oerhört viktigt och en arbetsuppgift jag brinner för, säger Klas Kärre som även ser fram emot att vara en del i debatten om cancerforskning och cancervård i Sverige.
Han är främst känd för en upptäckt han gjorde tidigt i forskarkarriären, om hur den naturliga mördarcellen fungerar. Upptäckten ledde fram till ”The missing self hypothesis”, som beskriver en strategi för hur denna så kallade NK-cell identifierar sina målceller och dödar dem.
Klas Kärre efterträder Bengt Westermark, professor i tumörbiologi vid Uppsala universitet.
Det här är Klas Kärre
- Utbildad läkare. Gift med Anne Scharfstein, tillsammans har de tre barn och bor i Stockholm.
- På sin fritid umgås han med familj och vänner, promenerar, går gärna på bio eller balett. Att läsa är en annan omtyckt fritidssyssla. En av de böcker som gjort intryck på senare år är The Emperor of all Maladies: A Biography of Cancer av författaren Siddhartha Mukherjee.
- Ledamot och tidigare ordförande i Karolinska Institutets Nobelkommitté. Ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin.
- Engagerad internationellt, bland annat i arbetet med att prioritera forskningsansökningar i European Research Council.
- Har mottagit flera internationella priser för sin forskning, bland annat från Institut Curie i Paris och Cancer Research Institute i New York.
För mer information kontakta: Johanna Faijersson, pressekreterare på Cancerfonden
Telefon: 08-677 10 04, mejl: johanna.faijersson@cancerfonden.se