VECKANS FORSKNING. I förra veckan hade vi bråda dagar här på Cancerfonden. På tisdagen var det dags för forskningsnämnden att fatta beslut om vilka forskare som får anslag nästa år, vilket forskningsnämndens ordförande Klas Kärre berättade om i en videointervju.
Som forskningsredaktör har jag läst en mängd ansökningar från forskare, sida upp och sida ned med spännande projekt. Några av dem kommer vi att berätta om här i bloggen de närmsta veckorna. Först ut är Örebro universitet, där två forskare delar på 1 miljon kronor.
– Det är tack vare gåvor från privatpersoner och företag som vi kan finansiera runt 450 forskningsprojekt om året. Det är glädjande att i år se att även Örebro universitet sällar sig till skaran av lärosäten som beviljats anslag, säger Klas Kärre.
Ett av forskningsprojekten i Örebro leds av Katja Fall, som ska undersöka om blodtrycksmedicin kan minska risken att dö i prostatacancer.
– Anslaget från Cancerfonden innebär ett erkännande av forskargruppens arbete och är avgörande för att forskningen ska kunna drivas vidare på ett långsiktigt och framgångsrikt sätt. Med hjälp av detta anslag hoppas vi kunna få fram ny kunskap som på sikt ska leda till förbättrad behandling av män med prostatacancer, säger Katja Fall, lektor i klinisk epidemiologi och läkare vid Örebro Universitetsjukhus.
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män och årligen avlider omkring 2 500 män i Sverige av sjukdomen. Det är därför angeläget att hitta nya behandlingsmetoder. I djurstudier har det visat sig att stressrelaterade signalsubstanser kan påskynda tillväxt och spridning av cancer. Djurstudierna talar också för att tumörtillväxten minskar om dessa signalsystem blockeras med en vanlig typ av blodtrycksmedicin, betablockerare.
Katja Fall kommer med hjälp av olika register att jämföra hur det gått för prostatacancerpatienter som använt sådan blodtrycksmedicin, och för män som inte gjort det. Om det visar sig att betablockerare, som är välbeprövade och billiga läkemedel, minskar risken för att prostatacancer växer till skulle det kunna öppna nya möjligheter för behandling.
Katja Fall beviljas 500 000 kronor per år i tre år.
Anslagsutdelningen i november är Cancerfondens största för året, i den ingår forskningsprojekt och forskarmånader. Nästa utdelning blir i mars då Cancerfonden beviljar anslag till forskartjänster.